parabenmentes hajapolas

Parabénmentes hajápolás

Mivel napjainkban ennyire összpontosítunk az egészségre, sokakban felmerül a kérdés, hogy mi is van valójában azokban a termékekben, amelyeket minden nap használunk. A parabénekkel kapcsolatos feltételezések lassan egy évtizede robbantak be a köztudatba – és ezek a leginkább tartósítószerként használt adalékanyagok azóta is megosztják a kutatókat, és a nemzetközi szervezeteket egyaránt. Nem meglepő tehát, ha sokszor te is úgy érzed, fogalmad sincs, kinek és miben kellene hinni és melyik káros anyagtól kellene félned. Legújabb cikkünkben arról olvashatsz, mi miért ajánljuk a parabénmentes hajápolás bevezetését.

De nézzük csak, mik is valójában a parabének?

A legnépszerűbb tartósítószerek a kozmetikai iparban (a kozmetikumok 90%-ban megtalálhatók). Népszerűségüknek több oka is van: hatékony baktérium- és gombaölő szerek, előállításuk olcsó, a bőr jól tolerálja a parabéneket és hiányoznak a hatékony, természetes alternatívák.

parabenmentes hajapolas

A fenti előnyös tulajdonságok ellenére a parabének használata a kozmetikumokban vitatott téma. Ennek oka leginkább, hogy felmerült a gyanú, hogy a parabéneknek szerepük lehet a rák kialakulásában, befolyásolhatják a természetes ösztrogén (egyik fő női hormon) szintet, felhalmozódhatnak a szövetekben és növelhetik az UVB okozta DNS károkat a sejtekben.

Bár a fenti dolgok igencsak ijesztően hangzanak, a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiségű parabén, aminek normálisan az emberi szervezet ki van téve (mert nem csak a kozmetikumokban vannak parabének, hanem az ételekben is) nem okozza a fenti negatív hatások egyikét sem a szervezetben.

Azonban parabének számos problémát okozhatnak a hajadban is, beleértve a szárítást, a fejbőr irritációját, a hajszín halványulását és akár a hajhullást is. Tehát a legjobb amit tehetünk, ha megpróbáljuk elkerülni ezt a nem túl biztonságos összetevőt, és parabénmentes hajápolásra váltunk.

parabenmentes hajapolas
Hogyan ismerheted fel?

Élelmiszerekben: E214-E219

Kozmetikai termékek összetételében (INCI): Methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butyl paraben és benzyl p-hydroxybenzoate

Miért veszélyes?
  • bőrön át és szájon át jut be a szervezetbe
  • tételezzük fel, hogy a gyártók a megengedett határértéknél nem tesznek bele többet, de ezek halmozódnak, hiszen több kozmetikum is tartalmazhatja, és ezeket nap mint nap használod
  • allergiás reakciókat válthat ki, klasszikus tünete a kontakt dermatitisz reakció
  • károsíthatják a hormonrendszert, mert ösztrogénszerűen viselkednek
  • nemzőszervek fejlődését hátráltató hatásaik lehetnek
  • a metil- és propil-parabén irritálhatja a szemet, az etil- és butil-parabén pedig a bőrt
  • szintén a metil-parabén felelős a bőr idő előtti öregedéséért, mivel az UV fény hatására bőr- és oxidatív DNS károsodást indukáló hatása lehet
parabenmentes hajapolas
Na de akkor miért használják még mindig?

Mert az emberre nézve közvetlenül nem mérgező, hatékonyan pusztítják el a baktériumokat és mikroorganizmusokat, nemutolsó sorban olcsó, stabil és „akármeddig” elállnak tőle a kozmetikumok. A probléma a halmozódással van, ha például a fogkrémed, a tusfürdőd, a samponod, az arckrémed, az arclemosód, az alapozód stb. is ezzel van tartósítva.

A megoldás – parabénmentes hajápolás

Állítsd össze gondosan a hajápolási rutinod résztvevőit! A parabéneken kívül számos más káros vagy irritáló hatóanyagot találhatsz meg egyes hajápolási termékekben, mint például az illatanyagok, színezékek, SLES, SLS, szilikonok és a különböző kemikáliák.

Az Oxygeni Hair elkötelezett a natúr, parabénmentes hajápolás mellett, emellett vegán és állatkísérlet mentes márka is. Minden haj- és fejbőrproblémára megoldást találhatsz a termékek között, és ha bizonytalan vagy, az online hajgyógyászati tanácsadáson szakemberek nyújtanak segítséget neked a helyes rutin kialakításában, és a számodra legmegfelelőbb termékek megtalálásában.

parabenmentes hajapolas

Egy kis extra ápolásért pedig válaszd egyedülálló oxigénterápiás kezelésünket, mellyel már egy alkalom után szembetűnő változást érhetsz el!

Az oxigénterápia az immunrendszer erősítésén alapszik, és 100%-ban organikus hatóanyagokra épül. A hajhagymák megfelelő oxigén-, vitamin- és ásványianyag ellátása révén új életre kapnak és megerősödnek a hajszálak, a fejbőr pedig megtisztul a szennyeződésektől és visszanyeri megfelelő pH értékét.

A kezelés során 59 féle vitaminból és ásványi anyagból álló koncentrátumot juttatunk a fejbőr mélyebb rétegeibe, egészen a hajhagymák gyökeréig. A vitaminkomplexum hajnövekedés-serkentő hatással bír, így nem csak a fejbőrproblémák kezelésében, de a hajnövesztésben is segít!

Szerző: Horváth Rebeka

természetes hajápolás

Related Postsopen

Érdekelnek a természetes hajápolási tippek szakembereinktől? Iratkozz fel hírlevelünkre!       Hírlevél feliratkozás